Fulltextové vyhledávání

Drobečková navigace

Úvod > Pro klienty > Aktuality > Propojujeme generace

Propojujeme generace



Datum konání:
29.6.2021
Datum ukončení:
31.7.2021

 

V roce 2020 těsně před vypuknutím pandemie jsme se v rámci projektu Propojujeme generace zúčastnili soutěže, kterou pořádal Deník a DM Drogerie. Do soutěže jsme se přihlásili s naší dlouholetou spoluprací se Základní školou Horní Planá. V této soutěži jsme díky hlasování čtenářů Deníku zvítězili a vyhráli finanční podporu právě na aktivity propojující generace.

Tato dlouholetá spolupráce probíhá tak, že děti z šesté třídy začnou v rámci vyučování docházet dvakrát měsíčně do našeho Domova, kde tráví čas s našimi seniory – besedy, přednášky, vědomostní hry a soutěže, vyrábění, výlety, asistence seniorům při různých činnostech. Takto vzniklý vztah pokračuje až do deváté třídy těchto žáků. Když opouští základní školu, uspořádáme společnou slavnost, na které se rozloučíme a na oplátku zorganizujeme odcházejícím žákům nějakou zajímavost (například půjčení elektrokoloběžek) a odměníme je sladkostí. Další školní rok pak přijdou noví sedmáci. Mnozí z žáků, kteří touto formou spolupráce prošli, se nám vrací v létě na brigády nebo jako studenti sociálních či zdravotních oborů na praxi.

Právě mezigenerační spolupráce byla v době pandemie nejvíce ohrožena. Na celý rok jsme spolupráci museli v rámci protiepidemických opatření přerušit. A nevěděli jsem, jestli se nám ještě povede v tomto duchu na ni navázat.

V letošním školním roce nám ukončili základní docházku ti „naši“ žáci, opouštějí základní školu a půjdou dál do života. K naší obrovské radosti se podařilo uspořádat poslední společnou akci, poděkovat dětem a popřát jim hodně štěstí do života. Užili jsme si krásné dopoledne v naší zahradě, odpoledne grilování a společné loučení. Děti upekly seniorům koláčky, zahrály na kytaru a zazpívaly. My jim na oplátku dali malý dárek na památku a jako bonus jsme uspořádali zábavné odpoledne se zapůjčenými elektrokoloběžkami. Děti je opravdu ocenily a věříme, že si jízdu na elektrokoloběžkách řádně užily. 

Chtěli bychom i touto cestou poděkovat všem žákům 9. třídy Základní školy Horní Planá, poděkovat panu učiteli Mgr. Ivo Černému a paní ředitelce Mgr. Evě Dlouhé za jejich podporu vzájemné spolupráce. 

   Propojujeme generace Propojujeme generacePropojujeme generacePropojujeme generace